Soil Best werkt aan duurzame teelt

Soil Best werkt er voortdurend aan om de afhankelijkheid van chemische gewasbeschermingsmiddelen te verminderen. In de afgelopen jaren heeft Soil Best producten ontwikkeld en deze naar de praktijk gebracht. In de uienteelt blijkt het product BioMyPro-NemC effectief.

Het product BioMyPro-NemC bevat het natuurlijke product chitosan. Chitosan heeft een veelzijdige werking. Chitosan bevordert de zaadkieming en de wortelgroei. Gunstig bodemleven neemt toe. Bovendien worden ziekteverwekkende schimmels in de bodem en op het gewas gereduceerd. En ook schadelijke aaltjes blijken geen liefhebber van chitosan: ze verdwijnen. Dit zorgt voor een goede start en verbeterde weerbaarheid van de planten. Toepassing van BioMyPro-NemC biedt dan ook mogelijkheden voor de uienteelt, zowel op zand als op klei.

Er wordt steeds meer ervaring opgedaan met BioMyPro-NemC in de uienteelt. Gezonde uien en goede opbrengsten is wat we zien. Minder schade van aaltjes wordt waargenomen. In het afgelopen jaar zijn ook praktijkproeven gedaan. Daarbij is BioMyPro-NemC bij uien op zand en op klei toegepast. Wat opviel was dat de uienplanten er op goed bijstonden. Het gewas was gezond. Meer wortels waren gevormd. Met meer wortels kunnen meer nutriënten worden opgenomen. Dit resulteert in meer opbrengst. Ook bleken er minder vrijlevende aaltjes voor te komen in de percelen waar BioMyPro-NemC was toegepast. Dit bevestigt de eerdere waarnemingen in de praktijk.

BioMyPro-NemC kan worden ingezet in de uienteelt vanaf zaaien en tijdens de teelt. Deze toepassing is effectief gebleken. Kansen ziet Soil Best ook voor een geïntegreerde aanpak in de uienteelt. Als er middelen worden ingezet tegen aaltjes, kan BioMyPro-NemC er om heen gespoten worden. Zaadkieming en wortelgroei worden bevorderd. En later in de teelt geeft de BioMyPro-NemC de planten een extra boost waarbij de planten boven- en ondergronds vitaal worden gehouden. Dit vergroot de kans op een goede opbrengst met gezonde uien.

Soil Best wil meer onderzoek doen om de teelt van uien ook in de toekomst mogelijk te maken. Soil Best heeft diverse proeven met BioMyPro-NemC in 2024 gepland.

Wilt u meer weten? U kunt ons bereiken via info@soilbest.nl of 06-83190634.